Afkoppelwerkgroep De Worp en de Regenwaterambassadeurs organiseerden 14 september een open tuinenmiddag. Drie bewoners van De Worp in Deventer hadden hun tuin opengesteld en ontvingen circa 30 buren. Dat werkte inspirerend. Een groen dak is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling, houdt het water langer vast, is goed voor insecten en zorgt voor een hogere opbrengst van zonnepanelen. Het samen bekijken en bespreken van de voorbeelden leidt tot nieuwe ideeën voor de eigen situatie, aldus een van de buren.
Van denken naar doen
Het blijft niet alleen bij kijken. Op 28 september laten circa 20 buren hun dak inspecteren. Als het dak geschikt blijkt en men nog steeds enthousiast is, gaan we op 12 oktober aan de slag. Met professionele begeleiding gaan we de daken vergroenen. Natuur- en Milieucentrum De Ulebelt begeleidt de inkoop van materialen en zorgt dat subsidies worden verkregen. We maken daarbij gebruik van de ervaringen die opgedaan zijn bij de Vogelslag in Colmschate.
Eén dag samen het dak op: 360 m2 groen dak
Zaterdag 12 oktober gingen bewoners van de Worp in Deventer het dak op. Samen aan de slag om hun daken te vergroenen. Er werd gewerkt volgens het principe: see one, do one, teach one. Eind september werden de mogelijkheden van groene daken al bekeken en de daken geïnspecteerd. Afgelopen zaterdag gingen de inwoners -in de regen- aan de slag. Lokale hoveniers waren daarbij ook aanwezig. Naast de realisatie van de groene daken, kunnen zij anderen ook weer verder helpen.
Show must go on
Voorbereidingen werden getroffen. Daken werden schoongemaakt. Ladders en kruiwagens klaargezet. Werkhandschoenen en regenkleding lagen klaar. Want, als het sedum eenmaal geleverd is, moet het ook gelegd worden. Weer of geen weer. Het materiaal werd geleverd en de buurtbewoners gingen aan de slag. Ze lieten er geen gras over groeien!
Groene dak trein
Onder begeleiding van Harold Haar van Tuinen Anno Nu gingen ze aan de slag. Gestructureerd gingen ze te werk. Per dak gingen 4 mensen aan de slag. 4 daken werden tegelijk aangepakt. Eerst werd een vliesdoek geplaatst, daarna de sedum cassettes met 10 soorten sedum. Andere buurtbewoners zorgde ondertussen voor koffie, thee en broodjes. Aan het eind van de dag ging iedereen moe maar voldaan naar huis. En is de Worp 360 m2 groen dak rijker gelegd bij 15 buren.
Samen echt verder komen
Deze activiteit is een buurtinitiatief met ondersteuning van werkgroep Afkoppelen De Worp, gemeente Deventer, Natuur- en Milieucentrum Ulebelt, de Regenwaterambassadeurs, Waterschap Vallei en Veluwe en lokale Hoveniers. Iedereen draagt wat bij en dat levert mooie resultaten op. Samen zorgen we ervoor dat we water langer kunnen vasthouden, het klimaatbestendiger maken van de leefomgeving en het vergoten van de biodiversiteit.
Meer informatie
Wil je meer weten? Lieveke Kremers en Wim van Vilsteren kunnen je er alles over vertellen